Saturday, 27 July 2019

sambung belajar jahiatan di GiatMara KL







alang alang aku dah masuk belajar giat mara ni ,so nak cerita sikit pasal GM



Yuran: RM250 untuk 6 bulan

Cara Permohonan: walk in atau online

Elaun: RM200 setiap bulan

Tempoh Belajar: 6 bulan(isnin-jumaat 8pg-5ptg)

Bahan2 menjahit: disediakan oleh pihak mara tetapi alatan menjahit mcm gunting pembaris tu aku beli sendiri la.

Modul Belajar:ikut jenis baju eg:

 1- baju melayu

2- seluar

3-jacket

4-kemeja



kursus yang ditawarkan di GMKL:

1-jahita pakaian wanita tahap 1&2

2-Jahitan pakaian waniat tahap 3

3-Jahitan pakaian lelaki tahap 1&2



Tempat tinggal:bergantung pada GM ada yang disediakan ada yang tidak.GMKL menyediakan tempat tinggal di Medan Tuanku dengan bayaran Rm 60 untuk 6 sem.



#giatmara #giatmarakualalumpur #naqimerah #jahitan #fashionstudent

Sunday, 21 July 2019

melawat ke LVTimecapsule









Aku tau pasal #LVTimecapsule ni  pon sebenarnya dari facebook,kebetulan bila
tgk teringin pulak nak pergi,tambahan pulak sejak pakai My100 rapid KL ni lagi
la galak aku pakai public transport dalam masa sebulan…The truth is I am very
excited to go there and visit the exhibition.



From my view in this exhibition LV is more focus on bag
rather than any other  fashion items,and
its not very surprise because the LV brand history  itself are start with a wardrobe trunk and
bag.perasaan dapat tgk pelbagai jenis bag yang dihasilkan oleh depan2 mata bagi
aku sgt mengujakan.as you guys know LV is quite exclusive brand for people like
me I still doesn’t have courage to go and visit LV boutique because of the
exclusivity it have.




Anyway Pameran ni berada di KLCC dari 7 julai sehingga  28 julai so kalau korang ada kesempatan apakata gi jenguk dan dapatkan postcard exclusive dr LV secara percuma… ada few design
yang berbeza!!!jom pergi


p/s: thanks abg job chang for that wonderful picture

#LVTimecapsule #LV #LOUISEVUITTON #naqimerah #nakednaqi #fashion #timecapsule



Sunday, 14 July 2019

Mara In Fashion 2019 present ALIKE2020 spring summer collection fashion ...





Mara In Fashion ni dah lama dah aku dengar sejak few years back lagi. Actually MIF ni start tahun 2016.Dia satu program under  Majlis Amanah Rakyat or MARA. 

MIF ni ala2 pertandingan macam project runway la bezanya
dia lebih beri penekanan pada aspek keusahawanan.biasanya tak salah aku, nak
masuk program ni kita kena melalui permohonan kemudian juri2 akan saring sampaike jumlah peserta terakhir yang dia kehendaki.


juri2 dia tahun ni yang aku jumpa
waktu fashion show dia bukan calang2 antaranya
MR.Andrew Tan(KL Fashion Week

Founder) Kefli Razak(editor Nona).nak jugak salam dgn Kefli Razak tapi sebab
dia ada vibe yg Nampak pretty cool and cold ala2 Anna Wintour so aku tak berani nak pergi dekat.kalau dapat masuk program ni
kita akan melalui empat fasa latihan iaitu:

1.      1.         Rekaan Fesyen
2.       Penghasilan
3.       Pengeluaran
4.       Pemasaran

Bagi aku untung la dapat masuk pertandingan ni sebab MARA is a 
big name in Malaysia,macam aku baca tahun 2017 hadiah pertama dia ialah akan dihantar  belajar kursus pendek dekat ST Martin College ofArt dekat London,itu adalah antara kolej fesyen terbaik kat dunia.antara impianaku sendiri untuk menuntut ilmu kat sana.malah kalau masuk pertandingan ni
jugak MARA akan bantu untuk brand korang dapat masuk retail2 besar macam sogo,ISetan dan sebagainya which bagi aku is such a big deal.


Tahun ni bertempat di Istana Budaya pada 11 Julai 2019 MIF merpersembahkan ALIKE
SPRING SUMMER COLLECTION 2020 RUNWAY membariskan 10 orang designer:

  • ·         WAN&MARY
  • ·         HAZIZUL AZIZ
  • ·         ZAYANA YAZED CREATIONS
  • ·         FYROSE
  • ·         EMIN MADROSA
  • ·         UMMI RIAZ INTERNATIONAL
  • ·         SYUHADA MASRANI
  • ·         HELHAMS
  • ·         SALLEH HAMID
  • ·         AMAZE’

Antara
koleksi yang aku minat termasuk, dari Emin Madrosa dan Fyrose.Tapi tahun ni aku
dapat sertai MIF sebagai back stage crew je hope in the next few years aku
dapat jadi masuk bertanding dan menjadi salah seorang peserta terbaik untuk MIF.doakan
aku ye guys!!!

Btw first time jumpa Cassidy Ben de la cream she is so nice and sweet!!!



#MaraInFashion
#MARA  #majlisamanahrakyat #fashionshow
#runway #istanabudaya #kualalumpur #springsummercollection

Monday, 7 January 2019

isu tiru meniru dalam dunia fesyen



Kes Che ta menegur seorang designer Seeri Fiffy yang mereka baju untuk Hetty Sarlene dlm gv5 menarik perhatian saya.che ta kata bj yg dia reka tu meniru baju yg pernah direka untuknya oleh designer duo terkenal Rizman Ruzaini.Seeri Fiffy menafikan perkara tersebut dan Hetty dlm gv pulak kata maybe persamaan tu semua hanya kebetulan shj.

Personally I did see a similarities in that dress,tapi guys fashion indusri adalah sebuah industry yang berputar so sometime its hard to say between imitation and inspiration. Untuk lagi memahami isu ni aku first belajar antara imitation dan inspiration.yang aku faham ialah
Imitation bermaksud mengambil atau meniru sesuatu rekaan atau idea tanpa membuat sebarang bentuk perubahan.Inspirasi bermaksud mengambil sesuatu idea atau rekaan sebagai cetusan idea kepada karya yang akan dibuat dengan hasil pemikiran yang tersendiri.

Designsponge. Com menulis everything has already been done before but there is only one you in the world.borrowing from other artist is how the work evolve,you need to add your own voice,remix it.the world doesn’t need you to replicate existing work.
Bercakap pasal isu tiru meniru ni membawa aku untuk mencarik beberapa lagi kes yang sama dalam industry di peringkat global dan juga Tempatan.

 Di Malaysia contohnya  ada beberapa kes yang agak menarik perhatian aku antaranya:
  • ·        kes Ezuan Ismail yang mengaku meniru design baju pereka terkenal luar Negara ketika membuat baju untuk maria farida dan Nabila razali .dia mengakui perkara tersebut dalam instagram nya.i think this is one of his stategy to be known.and we have to admit in the world of marketing good news or bads news about our brands its still a news. And I think he played it well.
  • ·        kes Jovian Mandagie menegur seorang istafamous yang menjual rekaan yang terlampau sama dengan rekaan yang beliau hasilkan bersama lisa surihani pada tahun 2013.
  • ·        kes melibatkan famous hijab brand mcm neelofar dan fareeda yg mengambil tindakan undang2 terhadap pihak2  yang meniru dan menjual rekaan tudung jenama mereka dgn murah .

Di peringkat global pulak guys,kes yang aku rasa layak untuk aku bentangkan termasuk:
  • ·        Kes yang sgt significant dalam dunia fesyen di paris,1930, melibatkan Coco Chanel berkerjasama dengan pesaingnya Madeline Vionnete yang berkerjasama menyaman Suzanne Laneil yang ditahan dengan 48 barangan yang ditiru.kes ni antara kes yang sangat2 penting dalam permulaan perlindungan hak rekaan fesyen di paris. Madeline vionnet yg setelah membuka kembali butik nya setelah melawan dressmaker yang meniru rekaanya.dia buatr keputusan semua gaun rekaanya harus ada signature,nombor id dan cap jarinya untuk menegaskan itu adalah rekaannya.dia menyimpan semua dokumen tersebut dengan baik.
  • ·        Kes yang menjadi penanda aras di us bila Varsity Brand Inc pembuat baju seragam pasukan sorak menyaman pesaingnya yang lebih kecil Star attletica yang dituduh meniru 5 dari design bajunya.kes ini dimenangi oleh varsity.this case is really interesting.you guys can read this dkt laman web fashionlaw.com.atau korang search jer dkt haji Google
  • ·        Kes antara Gucci yang menyaman guess selepas guess dituduh meniru logo dan trademark Gucci.gucci menang 4.7 milion pd tahun 2012.
  • ·        Kes Raf Simons  for calvin Kleins spring 2018 yang dikatakan meniru rekaan  Bonnie Cashin.

Jika bercakap pasal isu tiru meniru ni tak sah jika tidak melibatkan industri fast fashion company right?antara isu yang aku jumpa termasuk

  • ·        FOREVER 21,In 2017 forever21 has imitated everything from a CFDA/vogue Fashion Fund Finalist.Forever 21 jugak pernah berhadapan saman daripada Diane Von Furtenberg,Adidas dan Puma.
  • ·        ZARA pernah dituduh meniru rekaan designer Tuesday Basen pada 2016 dan huffinton post menuduh Zara meniru rekaan Patrick Waldo pada tahun 2012.


Kalau korang ada follow famous fesyen you tubers nama dia houte le mode dia ada ckp pasal isu ni few week ago tentang Balenciaga which I advice u guys to watch it.
Kalau selalu berlaku memang x de undang2 ke? Ada lah guys tapi…….
Undang-undang  bagi melindungi pereka fesyen di setiap Negara adalah berlainan di us contohnnya undang yang ada adalah agak longgar berbanding di eropah.Walaupon ada kadang-kadang undang2 tu susah nak diaplikasikan atas sebab-sebab tertentu.Antara beberapa perkara mel;ibatkan undang2 yang aku jumpa bila berkaitan dengan copyright dalam dunia fesyen ni adalah termasuk:

1-COPYRIGHT LAW,the type of intellectual property that protect original work of authorship.such as book,painting,sculpture and song but sadly ia tidak melindungi benda yang boler dipakai spt baju dan aksesesori.itu di us.

2-TRADEMARK LAW, atau cap dagangan melindungi jenama dan logo designer ,  "………Bermaksud cap yang digunakan / dicadang untuk digunakan bagi tujuan menunjukkan hubungan antara barangan / perkhidmatan dengan pemilik / pengguna berdaftar cap dagangan tersebut di dalam urusan perniagaan…….."
Cap Dagangan boleh terdiri daripada perkataan, logo, gambar, nama, huruf, nombor atau kombinasi daripada unsur-unsur tersebut. merupakan alat pemasaran yang membolehkan pengguna mengenali dan mengaitkan suatu keluaran dengan peniaga tertentu.Ia  lebih  dikenali sebagai tanda, jenama, logo atau tanda niaga ialah tanda yang diletakkan pada barang atau perkhidmatan yang dikeluarkan oleh seseorang pengeluar untuk mengenal dan membezakannya daripada barang atau perkhidmatan yang dikeluarkan oleh pihak lain.benda ni berguna bagi jenama2 spt Gucci,lv dean fendi yang selalu guna logo dia sebagai salah satu aspek penting dlm rekaannya.

3.PATTERN PROTECTION yang mana yang ni mungkin paling dekat dengan fashion designer as its protect the new.original and ornamental design for an article of manufacturer.masaalahnya ia terlampau mhl lpstu masa diammbil plak terlampau lama.
Kalo dekat Malaysia Paten adalah satu hak eksklusif yang dianugerahkan oleh pihak kerajaan untuk suatu rekacipta baru sama ada ia adalah satu produk atau satu proses. Perlindungan Paten adalah selama 20 tahun dari tarikh pemfailan

Paten akan dianugerahkan apabila ia menepati ciri-ciri berikut:

·                             Baru (Novelti)
·                             Melibatkan langkah merekacipta
·                             Boleh digunakan dalam mana-mana industri.

And last but not least adalah TRADE DRESS PROTECTION  yang bertujuan melindungi pengguna dari dikelirukan oleh rupa dan pembungkusan yang sama sehingga mereka keliru sesuatu jenama dengan jenama yang lain.trade dress protection melindungi rupa bentuk sesuatu produk dengan anggapan ia telah mencapai sesuatu tahap sehingga pengguna boleh mengaitkan rupanya dengan pengeluar produk tersebut.

Jadi kalau isu ni besar dan dah lama ada kenapa masih takde penyelesaian?

 #BrittanyRawling seorang peguam yang pakar dalm bidang undang-undang fesyen memberi pendapat jika undang2 ini diaplikasikan secara meluas ini akan merencatkan pertumbuhan industry fashion dia turut memberitahu bagaimana industry fast fashion menyumbang sebanyak 350 bilion dalam gdp US dan jumlah ini cukup untuk  membuat congress amerika teragak2 untuk melindungi industry fesyen.

Kal Raustiala dan Christopher springman penulis buku “the knockoff Economy:How Imitation Spark Innovation telah mgeluarkan pendapat yang sama dgn teori yang dipanggil piracy paradox berhujah bahawa peniruan ini membantu industry fesyen berinovasi.

Roustiala memberitahu racked pada tahun 2016

“nampaknya seperti industry fesyen sangat Berjaya tanpa copyright protection malah sebenarnya kami fikir sebab sebenar industry ini sangat Berjaya adalah kerana ketiadaan copyright protection itu sendiri.tujuan copyright protection adalah untuk melindungi pengkarya agar terus berkarya.bila kami melihat industry fesyen.ia adalah sebuah industry yang sangat2 kreatifsetiap musim selama berdekad lamanya bertan-tan idea baru dikeluarkan secara berterusan.

Penulis buku tersebut turut berhujah jika setiap helai rekaan baju dan kasut tiba2 diletakkan di bawah akta hak cipta, jenama2 besar dengan bajet perundangan yang besar, akan membuat hak cipta rekaan sebanyak mungkin dan secara berterusan memfailkan tindakan undang2,ini akan menyebabkan keadaan yang tidak sihat  bagi pereka-pereka baru yang mungkin akan ditolak keluar dari industry sepenuhnya.

Springman pula berkata

“industri fesyen sekarang ini sangat sihat dan penuh dengan persaingan,banyak golongan muda menyertai industri,ada yang Berjaya dan ada yang gagal;tapi ia adalah industry yang boleh anda masuk dan ia tidak didominasi oleh beberapa syarikat besar.jika semua orang mula menggunakan pelanggaran hak cipta kita akan melihat industry ini dimonopoli oleh syarikat2 besar kerana mereka mempunyai bajet perundanagn yang besar.

Bagaimana pula dalam situasi sekeliling sekarang ini,ketika  fashion industries is one of the blooming industries in Malaysia. apa agaknya alasan anda bila ditangkap meniru? Tiada education dalam dunia fesyen? I am just a businessman yang jual baju je? atau tailor kampung je?  Well first of all that is what I call

 Bu#$ S*&T

Ye awak mungkin rasa awak tailor kampong je…. tapi guys jangan lupa tailor2 kampung ni still part of important wheel in our fashion industries. Tailor2 kampung do n’t  look down on yourself find new knowledge,bukan je ilmu pasal aspek teknikal but whole other aspect in our beautiful industries.untuk businessman pulak terutama yang bukan background dalam dunia fesyen ,jangan hanya sibuk nak fikir pasal keuntungan,please at least have little dignity will ya?you ada butik online,meniaga dalam fesyen industries sometime you even said you are the designer of your brand , well just like Mr Mccord said in Madam Secretary

 whether you educate yourself or stop talking 

at least in this case stop designing or copying.

Bagi aku as Fashion Student, kalau kita lihat bukankah semua artis2 hebat bermula dengan meniru? istilah macam, good artist copy great artist steal sendiripon seolah2 mengesahkan yg peniruan sebagai satu bentuk pembelajaran adalah sesuatu yang boleh diterima!. sebagai contoh, Claire Mc Cardell seorang pereka fesyen di US, in her early days of design guys, often went to Paris to copy garment from fashion show as was the practice of the day.

Viviene westwood pulak cakap:

  I am a great believer in copying,there has never an age in which people have so little respect for the past by trying to copy the technique you build up your own technique . I was able to finally produce a silhouette that has never been done b4.nor could have it been.because it was synthesis put together in present.

Yang menjadi kesalahan bila kita meniru atas tujuan menjana keuntungan kemudian langsung tidak meminta kebenaran pereka asal atau sekurang-kurangnya memberi kredit kepada designer asal.but guys aku faham manusia kadang2 buat silap aku pon sama jadi jom kita belajar dari setiap kesilapan yang kita lakukan k. Akhir kata dari aku biarpun Jean Auguste Dominique Ingres ada mengatakan

“make copies young man,many copies,you can only become a good artist by copying the master”

Tapi jangan kita lupa dua kata-kata ini pula,

 you can copy all you want but you always one step behind

 novelist herman Melville

 it is better to fail in originality than to succeed in imitation.


The Fashion slut?
NaqiMerah

#naqimerah #copy #fashionstudent #ezuanismail #rozitachewan #hettysarlene #fashionlaw


Thank to my Source xoxo
Vox.com
Fashionlaw.com

sambung belajar jahiatan di GiatMara KL

alang alang aku dah masuk belajar giat mara ni ,so nak cerita sikit pasal GM Yuran: RM250 untuk 6 bulan Cara Permohonan: walk in atau ...